Organisationsutvecklare, eller PR konsult – what’s the difference?

Vad är organisationsutveckling?

Organisationsutveckling, OU (engelska: ”organisational development”, OD) är en form av kapacitets-uppbyggnad som handlar om förändring inom en organisation. En planerad förändring som syftar till att öka organisationens kapacitet för lärande, medvetenhet och självförståelse, så att organisationen därigenom blir bättre rustad att ta kontroll över sin situation, sin verksamhet och sin framtid. Olika former av mer riktade kapacitetsutvecklande åtgärder, enligt ovan, kan komma in som redskap i OU-arbetet.

Organisationsutveckling omfattar olika sätt att stimulera organisationer att bättre förstå sig själva i förhållande till sin yttre och inre miljö, att förbättra sina förutsättningar för att uppfylla sin målsättning, samt att utveckla en kontinuerlig kapacitet och kultur för att hantera förändring och ta lärdom av gjorda erfarenheter. Organisationsutveckling är ett arbete på lång sikt som innebär utmaningar och förändring av visst beteende och viss praxis. Organisationsutveckling är ofta en konsekvens av, och ett svar på, förändringar i omgivningen.

Det som står ovan är det jag vill hålla på med. Utveckla företag och organisationer på bästa sätt. Det vill jag göra som egen företagare, och arbeta som konsult.

Jag pratade innan idag med BTH, och det verkar som om jag har möjlighet att komma in på högskolan. Jag är ändå klar i slutet av september, och det finns platser kvar där jag vill gå. Jag har tänkt mer och mer på vad det är jag vill hålla på med, och det känns som om att jag återigen byter inriktning. Dels för att hitta vad jag verkligen vill göra, och dels för att slippa krångel genom att hitta just PR utbildningar, som jag faktiskt kan komma in på.

Med mitt snitt från slutbetyget, skulle jag aldrig ha klarat att komma in på Växjö universitet, eller något annat för den delen. Det känns ändå rätt ok. Organisationsutveckling är ändå namnet på vad jag vill göra. Att bara sitta och skriva pressmedelanden hela dagarna och kontakta pressen, är inte det jag är ute efter när jag väl tänker på det. Jag vill se till att jag kan hjälpa företag att bli bättre. Om jag kan slänga in lite PR i det, så gör inte det något. Huvudsaken är att jag hjälper någon.

Imorgon ska jag till Sthlm. Pappa fyller 50, o ska firas på lördagen. Jag åker ensam, eftersom vi inte hittar nån kattvakt här i Karlskrona. Trist, men det e ok. Det jag inte ser fram emot är de jobbiga bussresorna… usch o fy. Inget roligt där alls.

I övrigt känner jag mig allmänt dum. Går o tänker på en massa saker jag inte borde tänka på. Hoppas det slutar snart.

Jaja… ska nog göra nått annat snart. Lär skriva mer om allt imorgon eller så…