Say SWOT?

Dagens föreläsning var väldigt givande och intressant. Vi gick igenom första uppgiften grundligt och sedan fick vi göra en liten övning, och den var en riktig höjdpunkt på dagen. Uppgiften vi ska göra är s.k. SWOT analys samt intervjuer ute på företag som vi har valt. En sådan analys gör man för att ta reda på möjligheter, hot, styrkor samt svagheter och vi fick även göra en egen SWOT analys på oss själva. Det fick en att inse en hel del om sig själv, och det var bra att få det nerskrivet. Detta är tankar man ändå haft, men att få dem bekräftade känns för mig utvecklande och befriande – även om den till 75% var egentligen bara negativ. Jag ska dela med mig av mina resultat:

Styrkor:

 • Min vilja att lära, utveckla och förändra mig själv.
 • Min målmedvetenhet om framtiden

Svagheter:

 • Min studieteknik
 • Mitt usla självförtroende (eller tendenserna till att inbilla sig att det går skitdåligt, när det faktiskt går bra och jag har klarat genomföra en uppgift)
 • Att jag upplever tidsbrist

Möjligheter:

 • Föreläsningarna
 • Grupparbete (syftar på mentorsskap)
 • Stödåtgärder (vänskap)

Hot:

 • Sjukdom/ångest
 • Fritid/intressen
 • Komplettering

Läraren påpekade och sa att gjort bra ifrån mig på den här övningen, så det känns bra. Jag gjorde även så att jag tänkte steget längre och valde dessa 4 grejerna efter den djupare analysen som sker senare. Det är något jag brukar göra – tänka steget längre. Ibland är det något dåligt, men ibland kan det vara avgörande för lärandet. Håller man sig bara inom det relevanta för ämnet så kan man få djupare insikt och det är en häftig känsla tycker jag. Så kände jag när jag gjorde klart den här övningen.

I övrigt har jag inte så mycket att fundera på. Passar på att ta det lite lugnt fram tills att man fått litteraturen och börjar förbereda inför föreläsningar och intervjuer m.m. Denna kursen blir det mycket att göra, men förhoppningsvis är det lite bättre strukturerat. Jag är i alla fall oerhört tacksam över att det är individuellt arbete nästan hela kursen. Hade jag jobbat mycket i grupp hade jag fan blivit knäpp i huvudet.