Det går i snigelfart, men jag gör det åtminstone!

Läser, alltså om det nu var det du undrade över :P. Jag sitter och läser igenom väldigt sakta en bok som heter ”Rapporter och uppsatser” av Jarl Backman. Rätt intressant än så länge. Har antecknat ca 1½ sida, så det är alltid något. Än så länge har jag faktiskt lärt mig något nytt om hur forskningsprocessen går till, något som det känns att man rejält har missat i kursen, men förmodligen är det bara jag som inte varit tillräckligt mottagen för det. Det som jag än så länge har lärt mig är att efter man ställt sig frågan om vad det är man vill ta reda på så ska man läsa litteraturen – innan man ens börjar skriva frågeställningen och formulera sitt problem! Det är bra att man känner att det här funkar någorlunda, men i den takten det går lär det ta en vecka minst för varje bok att läsa igenom. 20 sidor har tagit typ en timme drygt tror jag nog. Väldigt drygt med andra ord… och tråkigt. Väldigt tråkigt.

Jag ska också erkänna en sak, fast det är inte så stort erkännande egentligen. Jag har något som ingår i min A.S. diagnos som kallas för hyperlexi . Det är motsatsen till dyslexi och innebär att man kan läsa bra, lär sig språk lättare etc. men att förstå det man läser är svårare. Oftast sker det inte alls. Så upplever jag det. Dessutom läser jag skitfort. Hade jag bara suttit och läst en bok rakt igenom så hade det gått i rasande fart. Jag läser typ 3 ggr så fort jämföres med någon annan. Skillnaden är att en utan det här ”hindret” förstår kontexten, minns det mesta av vad som stod och kan göra en korrekt tolkning av texten. Jag glömmer bort allt, fattar inte alls vad det är jag nyss har läst och jag missförstår mer eller mindre alltihop. Slutsats: Jag läser inte böcker frivilligt. Ska jag läsa något, läser jag det hellre på ljudbok. Då är det lite lättare att hänga med. Det är inte den perfekta lösningen, men jag minns bättre och jag hänger med bättre.

Det jag gör nu är mer eller mindre ett experiment för att lära mig hitta min studieteknik. Målet är att det ska leda till att jag faktiskt upplever att jag lär mig mer, samtidigt som mitt minne förbättras. Det är dock jobbigt att anteckna, men det är som sagt bara en grej jag testar. Jag har funderat på att spela in mina anteckningar för att sedan transkribera dem, men i dagsläget verkar det lite för krångligt. Speciellt eftersom jag inte har min mobil tillgänglig. Den är ju trasig, och företaget har inte heller hört av sig om när vi kan skicka in den… Det här sättet får så lov att fungera. Så enkelt är det. Det hade varit en dröm om jag hade kunnat börja anteckna igen så som jag gjorde förr, så jag enkelt kan anteckna på föreläsningar igen, utan att få så ruggigt ont i fingrarna hela tiden, men oftast på de föreläsningar jag varit med på så är det inte lönt att anteckna. All info står i powerpoint presentationerna som man ändå kan ladda hem, så då är det bättre att lyssna och diskutera på lektionerna och läsa powerpointerna hemma i lugn och ro när man behöver det.

Ja, jag har väl inte så mycket mer att säga. Jag skriver om det senare i så fall. Ajöss för stunden.