Sprängd anka? Nej, en lågenergilampa var det ja…

Ok, så farligt är det inte. För ett par timmar sen när jag och älsklingen satt och käkade lunch och såg på tv så började en utav lamporna i taket att blinka. Inget direkt vi tänkte på, mer än att det snart är dags att byta ut lamporna. Sen vi flyttade in hit har vi kört med lågenergilampor, och på senare tid även så kallade LED lampor. De är lite dyrare, men har en livslängd på typ 25 år istället för 18 månader, så det är lite skillnad.

En stund senare, efter att lampan börjat blinka, så började den blinka ännu mer, tills att den tillslut slocknade. I samband med att den slocknade så lät det en massa, det spottade och fräste från lampan, och den började att ryka. Vi stängde av strömmen och man såg att lampan brann. Som tur var skedde inget allvarligt. Det var lågenergilampan i sig som hade brunnit, inte taklampan. Då hade det nog varit värre.

Vi åkte iväg till Maxi på amiralen och köpte två LED lampor till taklampan, och nu lyser det alldeles vitt här. Mycket mer bekvämt när man sitter vid datorn. Aldrig mer lågenergilampa i alla fall. Nej, det ska bli LED i fortsättningen! Jag föreslår att ni gör detsamma. Dessutom innehåller lågenergilampor kvicksilver, och Henrik hittade en hemsida där det står att om en lågenergilampa exploderar måste man lämna lokalen i minst 30 minuter och öppna alla fönster etc, för annars kan man andas in kvicksilvret från lampan. Inte bra.

Det verkar inte vara direkt ovanligt att det här problemet sker. Här och här kan ni läsa mer om det.

LED lampor går att köpa på ICA och en LED lampa som motsvarar 40 W kostar ca 200 kr. De vi hittade kostade 149 kr för att vara exakt, och är av märket osram parathom. Gå nu o köp såna lampor, så gör ni en bra gärning!