Ingen jag känner har fått jobb genom arbetsförmedlingens jobbgaranti.

Idag finns det en hel del trevliga artiklar värda att blogga om på sveriges tidningar. Den jag tyckte lockade mest var denna om utvärderingen gällande arbetsförmedlingens jobb och utvecklingsgaranti. Förmodligen kommer resultatet visa att det inte är speciellt många som får riktiga jobb utav den satsningen, vilket är trist, men det är av nån skum anledning rätt så normalt känns det som att man ska lyckas som långtidsarbetslös att få jobb via såna där satsningar. Som jag skrev i min titel så känner jag i dagsläget ingen som fått ett riktigt jobb genom att ha varit med i den här satsningen.

En stor del av mina kompisar jag känner är tyvärr arbetslösa, och de flesta har varit det större delen av livet sen de slutade gymnasiet. Jag känner inte många som har haft tur och arbetat från mer eller mindre dag ett. De har alla varit arbetslösa i stort sett jämnt, men alltid letat efter något, eller drömt om att ha ett visst yrke. En del har drömt om att jobba med något, men inte kunnat p.g.a. att en sjukdom hindrar dem från att arbeta med drömyrket. Andra trivs bara inte, eller så lyssnar inte myndigheterna på deras önskemål om vart de vill vara någonstans.

Jag själv har inte heller fått jobb genom något sådant, men jag har inte varit med i den ”officiella” jobbgarantin. Jag tror inte det. På grund av diverse diagnoser blir jag alltid satt i den som gäller de med funktionshinder. Det är inget fel i det, men den behandlingen jag har fått under åren är katastrofal, men efter tillräckligt många år av att inte komma någonstans tog jag mig i kragen och bestämde mig för att börja plugga och målet är (såsom jag nämnt flera gånger nu) att hjälpa andra funktionshindrade att hitta det perfekta jobbet.

Apropå riktigt jobb. Vad är ett riktigt jobb? En del verkar inte veta vad arbeta är för något, men för min del så är ett riktigt jobb ett ställe där man arbetar, alltså gör arbetsuppgifter som alla andra anställda på företaget och man får lön för det. Inte någon ”ersättning” utan lön. Gällande lönebidrag så är ju det något som arbetsgivaren får för att ha råd att anställa personer som har rätt att få lönebidrag. Personen i fråga får ändå lön – riktig lön, för ett riktigt arbete. De enda riktiga arbetena jag har haft har varit korta sommarjobb, tre eller fyra veckor på en sommar. Eller när jag jobbade på Dell i Danmark. Det var ett riktigt jobb, men fy fan för pendlingen! Halva lönen gick till pendlingen också…

Nä, ett riktigt jobb är när man arbetar och får lön. Inget annat. Lady Dahmer förklarar detta bra med.

Nä, nu ska jag försöka mig vidare på att skriva klart mina två frågor till seminariet. Så blir det pluggande i Ronneby idag och förhoppningsvis imorgon med.