Kommer Spotify att gå i graven nu?


Image via CrunchBase

Igår kom nyheten som gav mig smärre ångest, fast ändå inte. Beror på hur man ser det. Kortfattat kan man säga att Spotify kommer att ändra sina regler för gratisanvändare i förhoppningen om att fler kommer vilja betala för att använda Spotify. Personligen tror jag detta kommer leda till att Spotify går i graven då de flesta verkar än så länge inte vilja betala 99 kr för Premiumkonto eller 49 kr för unlimited (har allt som Premium har, fast utan möjlighet att ha det i mobilen, typ). De förändringar som görs är dessa:

  • Nya användare utav Spotify får använda tjänsten precis som vanligt under de första 6 månaderna.
  • Från och med första maj 2011 sker förändringar för användare som skaffade Spotify före första november 2010. Då får dessa användare lov att spela upp varje låt totalt 5 gånger. Dessa förändringar händer 6 månader efter att gratisanvändare skaffat deras konton.
  • Den totala lyssningstiden för gratisanvändare blir begränsad till 10 timmar per månad, efter de första sex månaderna. Det är likvärdigt med 200 låtar eller 20 album.

Spotify har sagt att de flesta gratisanvändare inte kommer drabbas direkt utav de här förändringarna men jag tycker ändå det är rätt trist. Det enda som saknas för min del är att de ska sänka priset för Premium, typ till 49 kr, så att man även får Spotify i mobilen. Själv är jag ett stort fan av den här tjänsten, och det enda som stör mig är 99 kr för Premium kontot. Det låter inte mycket, men det är ändå 1200 kr på ett år. Tänker man så inser man snabbt att jag hade kunnat göra annat för de pengarna. Nu känner man sig tvingad till att  betala för att lyssna på sin musik, för jag lyssnar så pass mycket på Spotify att jag skulle spendera de där 10 timmarna på typ 2-3 dagar. Nu när jag är ensam hemma om dagarna så är det ju fritt fram att lyssna på vad jag vill och det har blivit en hel del på sistone.

Jag köpte faktiskt Premium för snart en månad sen, för att kunna lyssna på musik bekvämt i min Logitexh Squeezebox radio innan vi flyttade. Numera har jag älsklingens gamla högtalarset, så jag lyssnar inte längre via den radion. Det är bekvämt att slippa reklamen + att ha all musik tillgänglig i mobilen när jag är på resande fot, men priset stör mig.

Kalla mig snål, eller vad du vill. Det är ju så här man tycker. RIP, Spotify. Det var skitkul så länge det varade. Kommer sakna er…