Att åka kollektivt måste alltid vara mer attraktivt än att ta bilen.

Jag läste precis i Smålandsposten om att det är fler i Kronoberg som tar bussen, men ändå så är det väldigt få resor som görs per person. Det tycker jag är lite konstigt, och jag undrar vad det kan bero på. I artikeln står det bland annat att det kan vara en brist på pengar, men även hur glesbefolkat ett län är. Oavsett vilket tycker jag alltid att åka kollektivt ska vara ett bättre alternativ ur alla avseenden än att ta bilen.

Det konstiga är att det i många fall är dyrare att åka buss o tåg jämföres med att åka bil. Ett bra exempel är om fem personer ska åka från Växjö till Malmö så kostar resan med tåget 176 kr (Öresundståg.se 1 juli 2011) kontant. Det är 25 mil mellan Växjö o Malmö och en normalstor bil dricker runt 1 liter milen, bensinen kostar idag runt 14 kr per liter så vad blir det i totalkostnad per person? 25 x 14 x 1,0 = 350 kr. Delar man detta på 5 personer så blir kostnaden för varje person 70 kr, alltså 106 kr billigare jämföres med att ta tåget.

Nu är frågan. Borde det inte vara tvärtom? Borde inte en enkelresa från Växjö till Malmö kosta 70 kr kontant för att det ska vara mer attraktivt att ta tåget? Iofs ska jag inte klaga, men ändå. Det tåls att påpekas tycker jag.

Dock handlade artikeln om bussåkande. Jag kan ärligt säga att mitt bussresande är ofantligt billigt, och fan så mycket billigare än om jag skulle åka bil, så där är bussen billigare. Jag betalar ca 450 kr per månad för mitt busskort och jag är rätt så nöjd med hur bussarna går där jag bor. I snitt går de en gång i timmen och i rusningstrafik på morgonen och eftermiddagen går det typ 3 bussar åt vardera håll, så det är positivt.

Det är i såna här fall dock när man får besked om att folk åker för lite kollektivt som jag tycker att skattesänkningar förstör mer än vad de “borde” hjälpa. Sällan tror jag skattesänkningar är lösningen för att ett samhälle ska fungera. Det saknades skattepengar för att förbättra kollektivtrafiken i länet. Vad gör man då? Jo, man höjer skatten och förbättrar det. Punkt slut.

Eller du kanske har en annan bättre ide? Varsågod o framför den, tack!