Vad händer med musikindustrin med ökat antal Spotify medlemmar?

Ja, det är frågan men förmodligen innebär det väl något positivt som i slutändan leder till att det är värt att använda tjänsten istället för att köpa eller lyssna på musik på annat sätt.

Jag har under de senaste månaderna sedan Spotify ändrade sitt gratiskonto till något horribelt och uselt nästan fått ångest minst en gång i veckan över vad som kommer hända med mitt musiklyssnande i fortsättningen. Sen i början av maj, då gratiskontot blev spärrat till mer än 10 timmars lyssnande per månad och maximalt fem gånger per enskild låt så har jag i praktiken slutat använda Spotify för längesedan. Jag känner mig så sviken av det här företaget att jag vet knappt var jag ska ta vägen, men som en musikälskare i Sverie så finns det inget annat alternativ än att betala 99 kronor i månaden, alternativt 49 kronor för att få lyssna på deras gigantiska musikbibliotek. Det är lite pengar per månad, men mycket per år.

Kanske borde man bli kallad för snål, vilket jag också blivit. Jag har fått höra kommentarer som:

”Meh! minns du när vi var små och skivor kostade 150 kronor minst! 99 kr för hur mycket musik du vill är jättebilligt jämföres med det.”

Ja, 99 kr är billigt, men det kan vara billigare. I USA får amerikanarna betala typ 60 kr för samma sak, ca 10 dollar för exakt samma tjänst och i USA är succén gigantisk på bara ett ynka fåtal veckor. I svenska dagbladet står nämligen att sen tjänsten lanserades i Juli så har 1,4 miljoner nya användare tillkommit varav ca 175 000 av dessa är betalande kunder. På sikt sägs det också att det kan leda till totalt 3 miljoner betalande kunder. Skulle det ske, kommer Spotify att tjäna ca 3,5 miljarder per år vilket är en jävla massa.

Jag ska inte gnälla för mycket på Spotify. Tjänsten är bra, men avsaknaden av den musik jag vill ha och att jag i stort sett bara lyssnar på mina playlists när jag väl använder tjänsten så känns 99 kr per månad lite för mycket.6 kr per låt blir det. Jag kan alltså köpa mina spellistor som uppgår i ca 200 låtar och lyssna på dem direkt, men 6 kronor per låt är rätt dyrt, speciellt när det finns billigare alternativ. Det enda irriterande är att INGEN annan musiktjänst som exempelvis amazon fungerar i Sverige. Det är Spotify eller iTunes man har och välja mellan.

Kalla mig snål. Jag bryr mig inte särskilt mycket. En av mina favoritlåtar från min bästa spellista får jag inte lyssna på längre. Jag har spelat den fem gånger nu. Den enda slutsatsen jag kan ta är att det är inte lönt att vara laglig när det gäller musik i Sverige. Den dagen Spotify sänker priserna till samma summa som även USA får betala (60 kr, typ) och man får allt som ett premiumkonto innebär och grupper som Metallica och annan musik, från bl.a. japan och Sverige finns i biblioteket så håller jag mig borta.

Trist som fan, men det är så det får bli.

2 reaktioner till “Vad händer med musikindustrin med ökat antal Spotify medlemmar?”

  1. Den där grejen med att man max får spela en låt 5 ggr, är det per månad eller är det 5 gånge roch sen aldrig mer?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.