Mikroalger kan användas till mer än bara mat.

Häromdagen såg jag en dokumentär på youtube som var helt fantastisk, även om den under vissa stunder kunde tolkas som lite väl partisk eller vad man ska säga. Bra var den. Dokumentären heter ”Fuel” och handlar om USA och landets bedrövliga historia om deras beroende av olja.

Filmen var väldigt inspirerande och intressant. Jag har länge ansett mig vara någon typ av miljövän och jag tycker det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att påverka miljön så lite som möjligt. Jag ska inte gå in på alldeles för mycket om vad jag gör för att bidra till en bättre miljö, men i det stora hela handlar det om rätt så grundliga saker, som att jag och min sambo sällan köper plastpåsar när vi handlar mat, utan istället lägger varorna i våra ryggsäckar eller dyrare kassar som kan användas flera gånger (de som kostar 10 kr i butiken). Vi har också led lampor istället för vanliga glödlampor i vårt hem, vi äger ingen bil men den största grejen tror jag som påverkar mest är att vi inte har barn. Dock är det en helt annan historia som jag kan gå in på senare.

Dock är det förmodligen bara en tidsfråga innan vi skaffar bil, för hur man än väljer att se på det så lär det införskaffas på ett eller annat sätt inom en period av två år, beroende på vad som sker inom den närmsta tiden. Sen jag testade att köra en automatdriven bil, så är jag helt fast och vill skaffa körkort snarast möjligt och gärna bil för den delen så jag får köra så mycket som möjligt. Dock är det kostnader för bil jag inte vill ha, och skaffa en begagnad automatbil innebär ofta att man får skaffa en bil som inte är mycket av en miljöbil.

Vad är då lösningen på problemet? Jo, enligt dokumentären jag såg är mikroalger en stor bidragande faktor till miljövänliga drivmedel för bilar, och det är helt fantastiskt. Man kan göra allt och lite till känns det som av mikroalger och de växer jättefort. Dessutom kan man producera upp till 50 gånger mer drivmedel jämföres med majs och sojabönor på en hektar mark. Jag hoppas på att de väldigt snart kan börja producera drivmedel så vi alla jorden över kan sluta tanka bilarna med omiljövänliga drivmedel istället. Det går att göra både diesel och bensin av detta, plus plast, socker, foder och förmodligen tusen andra saker med. Mat är inte det enda, alltså men otroligt häftigt är det.

Vill ni veta mer så googla på mikroalger, biodiesel, algae etc. Detta måste spridas vidare!
Som ett trevligt avslut finns det ett par videoklipp från youtube ifall någon är intresserad nedanför:

Artikeln på Svd som inspirerade till inlägget (eller ökade anledningen till varför jag skulle skriva om detta oavsett)