Spotify & Facebook – Cirkusen slutar aldrig!

Häromdagen satt jag och rensade bort alla mina så kallade etiketter som jag har på min blogg. Jag fick reda på att de inte hjälper ett dugg för sökmotoroptimering, så jag tänkte göra ett litet experiment, och alla är nu raderade och ersatta med ett fåtal etiketter om de ämnen jag skriver om mest. Spotify är ett utav de ämnena tydligen. Jag tror jag har skrivit mer än 10 inlägg om det under det senaste halvåret eller så, och cirkusen verkar aldrig ta slut. Dock kände jag när jag påbörjade mitt lilla experiment att jag inte skulle skriva något mer alls om den här ‘ultimata’ musiktjänsten som fullkomligt har förändrat hur man lyssnar på musik och även hur man vill lyssna på musik. Spotify revolutionerade hur svenskar lyssnar på musik, och precis då alla verkade vara intresserade av en inbjudan till tjänsten och företaget var på sin högsta höjd de kunde hamna på så ändrade de villkoren för gratiskonton som begränsade den frihet man hittills fått av att använda tjänsten.

Själv fick jag panik, och under större delen av det halvår som snart har passerat så har jag i praktiken slutat använda mig av Spotify och återgått till att lyssna på musik som jag gjorde förr och upptäckt att det fungerar inte lika bra som Spotify faktiskt gör och jag har sakta men säkert gått över till denna tjänst igen och efter att ha blivit bombarderad med usel reklam (som f.ö. inte var särskilt jobbig tidigare innan villkoren ändrades) efter typ varannan låt så fick jag nog, och ‘lånade’ 50 kr av min sambo och betalar numera för Spotify Unlimited sen drygt två veckor tillbaka. I ungefär tre dagar efter köpet var jag strålande nöjd och allt var frid och fröjd. Sen återkom samma helvete som gör att man återigen börjar fundera över ifall man ska överge sitt musikintresse totalt eller emigrera till USA bara för att fritt kunna lyssna på hur mycket musik man vill till en billigare penning än vad man betalar för musik i Sverige.

Spotify Premium i USA kostar 10$. Det är ungefär 68 kr i dagens valuta. Vi betalar 15$, typ för samma tjänst. Snacka om orättvist! I USA finns även andra tjänster som liknar Spotify som är billigare, förmodligen bättre och det finns också betaltjänster såsom Amazon och andra där man kan köpa mp3 låtar för ca 3 kr styck. Det billigaste priset jag har hittat för musik i Sverige i mp3 format är 6 kr, och det är på iTunes. Företaget Apple stinker för mig lika mycket som Facebooks senaste uppdateringar gör, så det känns rätt logiskt att man inte är direkt glad i det företagets tjänster heller. Kortfattat så är man helt körd.

Nu har Spotify hoppat i säng med den ultimata fienden, Facebook. Jag har inte längre ett konto där, och jag är riktigt glad över att jag inte finns med där längre. Dock är de senaste nyheterna om att man ska tvingas in i FB om man vill ha Spotify och lyssna på musik helt horribla och det är totalt osannolikt att detta faktiskt är sant. Jag har dock tur som har haft Spotify i flera år, men ändå. Jag tycker det är konstigt att det inte är ett krav för alla – oavsett om man har nya eller gamla konton. Inte för att jag vill ha Facebook, jag fullkomligt vägrar återgå till den skiten och alla kopierade statusmeddelanden och spioneri som pågår där numera. Jag vill inte. Att Spotify sover med fienden numera är inget annat än tillbaka till ruta ett.

Snart känns det som att man tvingas göra ett val. Berätta allt om dig själv för exakt alla, så alla vet allt om dig, vad du gör, vem du är och hur mycket skit du fick på dasspapperet i morse när du satt på toaletten, eller sluta med alla saker du tycker är roligt, som musik och bli en eremit. Ska facebook veta allt om dig oavsett om du är med där eller inte, vill jag fan inte finnas med i det sociala liv som annars förgyller vardagen på ett bra sätt.

Jag såg en film en gång. 1984 hette den. Dock är det väl så att det som man ser på film är ju inte på riktigt, eller hur? Nu börjar jag dock tvivla…

artikel på idg.se