Framgångarna med japanskan fortsätter.

Jag har nu hållit på och lära mig ytterligare ett språk som jag kan lägga i min samling, och denna gången handlar det rätt logiskt om japanska. Det är jättekul, men jag stör mig på att jag inte lagt ner så mycket fysisk tid på det som jag egentligen borde göra, men såsom jag fungerar så orkar inte mitt huvud med för mycket information på samma gång, så jag får ta allt i den takt jag orkar, helt enkelt.

Det jag har haft svårast för är siffrorna och tid i största allmänhet. Det är jättesvårt. Dock är det enkelt att räkna upp till tio, men över tio så är allt krångligt och jag blandar ihop siffrorna en hel del och det tycker jag är väldigt påfrestande. Lättast är att lära sig uttal och ord, även om mitt dåliga minne bidrar till en inte allt så lärorik tillvaro så har jag lättast för det i alla fall. Jag är glad över att jag har lärt mig all hiragana, och jag ser verkligen fram emot att få lära mig katakana och kanji med.

När man kan läsa hiragana så tycker jag bara att romaji förstör, eftersom man bara tittar på de bokstäver man är van vid och struntar totalt i att titta på hiraganan. Dock börjar vi komma till det stadiet att romajin försvinner, vilket är jätteskönt för det underlättar både när man ska lära sig japanskan i sig, men även lära sig hiragana.

För den som inte vet vad romaji är, så är det våra västerländska bokstäver som förklarar hur man ska uttala de olika tecknen i japanska. Exempelvis;

わたしわあんあまりあです
watashiwa Anna-Maria desu.

Meningen ovan betyder; ”Jag heter Anna-Maria”. En viktig poäng att tillägga är att man aldrig ska säga -san efter sitt eget namn. Det är tydligen otrevligt. Dock är de kulturella sakerna som tillhör Japan en historia för sig, så det kan jag berätta om en annan dag.

Det är rätt fräckt faktiskt att jag har lärt mig hiragana. Jag trodde inte att det skulle gå så fort, men det gjorde det. Jag lärde mig allihop på ca 4 veckor.

Ja, så mycket mer än så har jag inte tid att blogga om idag. Vid tolv ska jag öva japanska med en annan klasskompis, och sen får vi se vad huvudet orkar med. Idag är jag i alla fall piggare än vad jag var igår, och det är skönt det. Har varit jättetrött i ett par dagar nu, men nu är det bättre. Precis så som det ska vara.