Vill man veta mer om mikroalger ska man googla på det!

Jag gjorde en liten upptäckt efter att jag hade skrivit det förra inlägget att jag inte riktigt tänkt igenom mitt lilla projekt ordentligt. Speciellt det tema som fick mest respons, vilket gällde miljövänligt drivmedel. Jag skrev om detta för ett litet tag sen, och det finns inte så mycket man kan säga om det hela. Vill man veta mer om hur mikroalger kan förändra vår värld till bättre rekommenderar jag faktiskt mer att man gör ett par google sökningar efter termen ”algae biofuel” eller biodiesel. Jag rekommenderar också att man tittar på filmen fuel av Josh Tickell och söker på denna otroliga lilla varelse på massvis av youtube klipp som bara ligger och väntar.

Det finns ett par företag som forskar kring detta, och Virgin Airlines är det första flygbolag som kommer att använda mikroalger som flygbränsle. Origin Oil är det företag som kommit längst gällande forskningen kring denna lilla varelse som förmodligen kommer rädda vår planet igen.

Orkar du dock inte göra en google sökning eller läsa mer om detta, kan jag göra upp en liten punktlista på allt som denna lilla krabat kan göra. Faktan är baserad på vad jag har lärt mig från diverse artiklar kring ämnet samt videoklipp på youtube.

Detta visste du nog inte om mikroalger:

 • Den olja vi idag använder som så kallat fossilt bränsle kommer från döda mikroalger sen flera miljoner år tillbaka.
 • När jorden var sprängfylld med koldioxid i luften och knappt något liv fanns alls, blev alger det liv som gav jorden syre genom att omvandla koldioxid till detta. 
 • Det krävs dubbelt så mycket koldioxid för att göra algerna till olja samt biomassa. Detta gör att vissa typer av alger kan hjälpa till att reducera och minska våra utsläpp.
 • Man kan göra allt + lite till av mikroalger. Förutom bensin, kan man göra dieseil, flygbränsle, plast, gödningsmedel, djurmat samt hälsofrämjande produkter.
Har du inte fått intresse för detta ämne så tycker jag det är konstigt. Jag är väldigt intresserad av att lära mig om ny teknik som kan bidra till att vår planet blir en bättre plats att leva på. Vad tycker du?

2 reaktioner till “Vill man veta mer om mikroalger ska man googla på det!”

 1. Lustigt! Jag googlade just på mikroalger för att kolla om det hänt något den senaste tiden – och hittade din blogg 🙂

  Det var oss du hade läst om i SvD! Jag blir alltid lika glad när fler får upp ögonen för alla de fantastiska möjligheterna med mikroalger. Vi valde att starta företaget just för att snabba på utvecklingen, det hade tagit för lång tid om jag stannat kvar inom forskningen. Förresten har jag träffat Josh Tickell som gjorde Fuel, han är supertrevlig!

  Lycka till med allt och ha det bra, lovar att tipsa om det händer något kul.

 2. Vad trevligt att höra! Jag tycker allt det här är så himla otroligt och fantastiskt och jag hoppas verkligen det kommer leda till en bra förändring både ur bränsle synpunkt men även ur hälsosynpunkter också.

  Det forskas för fullt och det börjar hända lite grejer nu också. Nån gång nästa år kommer fler bolag som sysslar med detta göra det mer kommersiellt så förhoppningsvis kan vi snart börja tanka våra bilar med det här.

  Jag ser också fram emot att få veta mer om den där supernyttiga läsken som ni forskar om. Kul att du träffat Josh också. Han verkar vara en trevlig prick!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.