Hur ska man orka bli mer hälsosam?

Grapefruit 700x490
Image via Wikipedia

Jag har mycket saker jag måste bli bättre på för att jag ska kunna känna mig mer nöjd med min hälsa. För det första behöver jag fortfarande gå ner ett par kilo till i vikt. Det är snart 3 år sen som jag gick upp ca 15 kilo, och det har varit rätt jobbigt att försöka bli av med dem. Jag gick dock ner närmare 7 kg samt 8 cm i midjan av att bara hålla koll på kalorierna och ta dagliga promenader. Då rasade kilona mer eller mindre. Efter det, så har vikten sakta gått både upp och ner, men midjemåttet har varit ungefär detsamma. Riktigt tråkig läsning det här, men det får ni leva med. För den som ändå är intresserad ligger vikten på ca 62 och sist jag mätte mig i midjan så var måttet ca 74 cm.

Problemet som återstår är alltid detsamma. Jag är lat och jag tycker inte om att röra på mig, om man inte bortser från att jag älskar att cykla – utomhus i alla fall och jag tycker om att gå. Dock gillar jag inget av detta om jag inte har ett mål. Detta kan vara så simpelt som att gå till affären och handla, och inte att jag har som mål att bränna 700 kcal på en promenad, som vissa verkar tro. Jag behöver motivation, precis som många andra men problemen är många. För att kunna cykla behövs det bra väder. I somras var det nästan för varmt för att cykla, så det hann inte bli så många turer, vilket var tråkigt som fan. Dock när man väl satt på cykeln och åkte iväg på de små vägar runtomkring den byn vi bor så brände man kalorier som fan och det syntes både på vågen och måttbandet. Istället köpte vi en motionscykel för ett par månader sen, men det är inte mycket jag har suttit på den kan jag erkänna. Totalt har det nog inte varit mer än 4-5 timmar sen typ 4 månader tillbaka eller var det nu var sen vi köpte den. Det är inte ett bra resultat. Målet var att sitta typ 30 min per dag eller något liknande, vilket jag inte har orkat alls. Istället sitter jag i soffan och tittar på tv och låter min röv bli fetare och fetare eller något liknande. Mycket irriterande, men den enda man kan skylla på är jag, eftersom jag är den enda som kan förändra min vikt och ingen annan.

Ett annat problem som också alltid är detsamma är att när jag väl sätter igång och ska bli hälsosam, så blir det alltid för mycket av det goda. Man ändrar på allt, testar allt och inget funkar mer än i ett par dagar, veckor eller i största fall ett par månader, som när jag provade LCHF och upptäckte att det var placebo effekt rakt igenom. Det är alltså allt eller inget med mig, som med många andra som försöker gå ner i vikt.

Denna gången ska jag se till att blir lite annorlunda. Sakta men säkert har jag bestämt mig för att börja äta mer frukt och grönsaker, och tids nog ska jag försöka minska på både portioner och att äta för mycket sötsaker samt godis. Jag vet inte alls hur det kommer gå, men förhoppningsvis så går jag ner lite till. Mitt mål nu är inte att gå ner till att väga 50 igen, bara jag känner mig bekväm och inget skaver så är jag nog rätt nöjd.

Hur gör du för att hålla dig motiverad till en bättre hälsa?

Enhanced by Zemanta

En kommentar till “Hur ska man orka bli mer hälsosam?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.