Hur ska man sammanfatta vetenskapsteori egentligen?

Just nu har jag vad jag har kallat tidigare ”det lätta arbetet” kvar med den uppgiften jag sitter just nu och skriver. Den har varit svårare än första uppgiften, men det har ändå gått sakta framåt. Dock är jag inte alls nöjd med texten och får jag mer än E i betyg för den här rapporten så är jag mer än överlycklig. Än så länge känns det som om jag har förstått mig på hur det hela hänger ihop med vetenskapsteori och forskningsmetoder. Dock, när jag ska skriva ner det så verkar det som jag inte alls har förstått något. Allt känns fel och irrelevant.

Egentligen kan jag sitta och diskutera det här i all evighet, för forskning och hela grejen med vetenskap i övrigt är något jag har ifrågasatt redan från början. Jag förstår hur man ska forska, men jag vet inte om jag kan acceptera forskningsmetoder och allt filosofiskt tjafs som måste vara med i kompotten. Jag antar att jag vill ha en mer praktisk erfarenhet eller något i den stilen. Jag vill ha fokus på studiens resultat, varför man valt just detta ämne eller fenomen och även om jag accepterar att det måste finnas en filosofisk bit så är jag mer intresserad utav vad forskaren av studien har att säga om sin ontologiska världsbild och sin epistemologiska kunskapssyn. Inte vad välkände Kvale har sagt. Jag spyr snart på den människan, känns det som. Eller snarare upplever jag det som att ingen studie är godkänd inom vetenskapen om inte Kvale har blivit refererad minst 10 gånger i en studie. Skit samma vad resultatet sa, bara vi rabblar lite om denne person och vad vetenskapsteori är så är ju det målet med hela skiten, eller hur? Knappast. Inte i min värld i alla fall.

De här känslorna har fått mig att börja inse att jag har missat nått rejält kring detta. Jag tycker att forskning och vetenskapsteori och metodik är samma sak – för det är samma sak, och i slutändan är det skitsamma hur man genomför sin studie, vilken metod man valt etc. Allt är så likt och gränserna är så suddiga, så spela roll. Min fråga är väl egentligen; varför kan man inte få vara lite mer praktisk inom vetenskaplig forskning? Grejen är denna att det är inte helt omöjligt. Är det något jag har lärt mig så är det att det faktiskt går att vara mer praktisk. Det kallas för aktionsforskning. Det är den metod jag har valt för min kandidatuppsats, för då får jag äntligen fokusera lite mer på min studie och resultatet av den samtidigt som jag får lov att påverka lite i alla fall.

Det som gör att jag tycker att allt hänger ihop under ett och samma tak beror på vad jag har läst i kurslitteraturen under kursen och beskrivningar kring de begrepp som ingår inom detta. Böckerna och artiklarna jag har använt har beskrivit vetenskapsfilosofi ur olika perspektiv men i grund och botten handlar det om vad forskare och forskarsamhället tycker att forskning är och hur man bör genomföra det. Beroende på vilket synsätt man har så är det lite skillnad, men metoderna är detsamma, med några få undantag vid datainsamlingen. Den mest givande artikeln än så länge har varit Åsbergs(2001) ”Det finns inga kvalitativa metoder – och inga kvantitativa metoder heller för den delen”. Den har hittills gjort att man förstått sig på det här lite mer. Frågan är bara hur man får in epistemologi och ontologi i detta. Det känns som om jag har någon aning om hur jag ska få det hela att gå ihop, men det är svårt och förvirrande. I det här fallet hade jag bara velat sitta och diskutera igenom allting för att visa att man har förstått det. Jaja, spela roll. Det här inlägget har hjälpt mig lite på traven i alla fall.

När du kört fast med en skoluppgift, vad gör du för att komma vidare?

2 reaktioner till “Hur ska man sammanfatta vetenskapsteori egentligen?”

  1. vad jag gjorde? jag stängde av laptoppen, satt på musik på högsta volym (thank god i live in an apartment with cement walls so the neighbours dont hear much, besides they are old and almost deaf hahaha), then i Baked and cooked… istället för att Knåda degen med maskinen, jag gjorde den för hand, skrek 'jävla bjereld, jävla epistemologi, jävla ontologi, vad är det jävla skillnad mellan vetenskapsteori och forksningsansats… ''

    sen lagade jag ris, en stark curry, lite sambal, fixade 3 veckors sallad, städade hela lägenheten… och nu koppla jag av med Baileys efter en super varmt dusch. kommer inte kolla på arbete ikväll.. tomorrow is a new day.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.