Vad är hälsosammast, stan eller landet?

Inom tre månader blir det en till flytt. Vi fick lägenheten på portvakten och nu återgår livet till att drömma om vad som kommer hända på riktigt när man bor inne i stan. Jag och Henrik har funderat en hel del på vad som faktiskt är den viktigaste anledningen till varför vi vill in till stan och igår kom vi fram till vad den är för något. Vi vill in till stan ur en ren och skär hälsosynpunkt. När man väl tänker efter längtar vi efter att kunna cykla och gå överallt eftersom målen finns överallt inom ett bättre avstånd. Här går det att cykla med, självklart men det är längre avstånd och vägarna är inte så bra. När vi hade flyttat hit för snart ett år sen gick vi nästan varje lördag ett tag in till stan. En promenad som tog ungefär tre timmar. Det är duktigt, men vi vill hellre cykla. Det går fortare och är trevligare. Problemet är vägen dit.

Första biten är en 5 km lång grusväg. Sen måste man korsa väg 25 två gånger vilket känns lite smått osäkert. Sista biten, när man kommit i närheten av ett område som heter Högstorp, då är allt frid och fröjd. Dock tar hela den biten att cykla säkerligen 2 timmar, så det är inte så mycket i besparing. Hade det däremot funnits en ordentlig cykelväg längs med väg 25, hade det varit en helt annan femma. Då hade vi förmodligen haft en större anledning att stanna kvar, eftersom cykla 1,5 mil om dagen till jobb hade varit mycket bra för hälsan och vikten plus allt annat relaterat till det. Nu är det inte så, och det kommer säkert inte att bli någon ordentlig cykelväg ut hit heller, så då får det vara.

Istället får man hoppas på att man per automatik blir mer aktiv bara för att man bor i stan. Där vi kommer bo finns knappt anledning att ta bussen på vintern, eftersom det är typ bara 3 hållplatser. Då kan man likagärna gå eller cykla. Vi kommer på rätt högt upp, och struntar man i att ta hissen så är ju det extra motion bara det. Henrik kommer cykla till jobbet varje dag, vilket blir typ 7-8 km och beroende var jag hamnar i stan så är det i alla fall en promenad eller cykeltur på ca 5 km per dag. Oavsett vad som händer, ifall jag får jobb efter utbildningen eller fortsätter att studera så ska jag göra mitt bästa för att komma ut så mycket som möjligt.

När jag tänker tillbaka på hur mitt liv har sett ut tidigare, så har jag varit som mest aktiv när jag bott i en stad, och inte i en s.k. håla där man är tvingad till buss eller tåg för att kunna åka dit man vill. När jag var som absolut smalast i mina ”vuxna” år så bodde jag i Kristianstad, ca 2 km från centrum och eftersom man var rätt fattig då så gick man eller cyklade överallt. Sen var det en period då jag och mitt ex delade ut reklam varje helg, så då bidrog det till extra motion. Då var man smal och fin! Jag hoppas att jag får möjlighet att bli sådär ”smal och fin” igen. Det krävs ju lite jobb, men det är det värt.

Tror du att man blir mer hälsosam av att bara bo centralt jämföres med att bo på landet?

Enhanced by Zemanta