För att ta examen måste man bära kavaj?

Idag fick jag inbjudan till examenshögtiden på BTH. Den togs emot med blandade känslor eftersom jag har ingen vidare lust att delta av flera anledningar. Främsta anledningarna är att jag orkar inte sätta mig på ett tåg till Karlskrona som tar typ 2 timmar dit och minst lika lång tid hem. Dessutom ska ceremonin ske den 1:e Juni vilket är datumet då vi ska hämta nycklarna till lägenheten. Det finns en annan orsak till varför jag heller inte känner mig särskilt motiverad till gå och det är på grund utav att de har klädkod vilket får mig att vilja spy eller något. Jag hatar klädkod! Specifikt eftersom det alltid är så förbannat könsspecifikt. Män ska ha kavaj eller kostym, kvinnor kjol eller klänning. Tänk om jag vill komma i shorts och t-shirt? Det borde inte vara så fel om kläderna är rena, eller? Jo, det är ju så förbaskat fel att man får väl inte komma in om man inte är klädd efter sitt kön.

Ok, komma i shorts och t-shirt är väl lite väl dåligt exempel, men ändå. Tänkt om jag vill ha en manlig kostym då? Det funkar säkert, men det beror ju på hur hårda de är med klädkoden. Är du kvinna ska du klä dig kvinnligt. Så enkelt är det ju, eller hur? Inte i mitt fall. Ok, jag har i snitt vartannat år eller så lyssnat för mycket på andra och haft mina s.k. ”tjejiga” perioder då jag klätt mig precis som vilken annan tjej som helst med klänning, kjol, handväska, tighta jeans eller leggings. När jag har gjort detta har jag alltid varit omtyckt som fan och blivit uppskattad mer än vanligt. Problemet är att jag blir inte uppskattad för den jag är, i alla fall inte av samhället i övrigt. Jag blir tolkad som en helt vanlig tjej som har exakt samma åsikter och principer som alla andra kvinnor i hela världen. Jag är precis som dem, tycker de. Är det så då? Inte direkt. Om något är dessa tjejiga perioder något som förstört mig mer än vad jag vill erkänna, då självförtroendet slår i botten, kläderna är obekväma och jag är besatt utav att alltid ha handväskan på mig så jag snabbt kan svara i mobilen när den ringer etc.

Jag är inte särskilt grabbig av mig, åtminstone inte längre. Det spelar ingen roll hur jag klär mig idag, för dessa perioder har förändrat mig så pass mycket att det är mer eller mindre omöjligt att gå tillbaka till den jag verkligen är. Att vara av kvinnligt kön är det mest destruktiva som finns i mitt liv, men jag har lärt mig att leva med mig skitjobbiga kön och jag är uppskattad och älskad av de som betyder mest för mig. Jag bara önskar att jag kunde ha varit den där pojkflickan som vägrade ta på sig kjol och klättrade i träd, lekte krig med grabbarna på gården istället för att ha varit den mes som jag alltid har varit. Det var inte förrän jag flyttade hemifrån som jag började på allvar att inse att jag kan faktiskt klä mig i killkläder utan att det är något fel med det. Jag trivs bäst i herrkläder, från topp till tå. Då är jag säker, bekväm och jag blir tagen på allvar när jag kommer med idéer och förslag.

På något sätt i alla fall vill jag ändå gå på examensfesten, men klädkoden är det som hindrar mest. Jag kan chansa och klä på mig en kvinnlig kostym som jag haft i många år, men som jag inte riktigt trivs i heller, för att skjortorna är för små (jag är ju fet numera) och fickorna är också för små. Sen lär den klädseln vara alldeles för varm också så jag lär väl dö av värmeslag. Nä, jag lär skita i ceremonin, för en som jag har inget där att göra. Jag är glad över att få ta examen, men jag kan fira på mitt eget sätt. Genom att fylla 30, flytta till portvakten och söka jobb eller fortsätta plugga tror jag nog att mitt liv kan fortsätta vara bekvämt utan massa onödiga krav om könsspecifika klädeskoncept.

Jag måste ändå fråga(om du faktiskt läst så här långt och fortfarande bryr dig) – vad skulle du ha gjort om du var jag?

2 reaktioner till “För att ta examen måste man bära kavaj?”

  1. Det verkar som du inte vill gå och attd et inte mest beror på klädkoden utan mer på flytten, så känns det rätt så skit i att gå. Om du väljer att gå så kör kvinnlig kostym. Det går säkert att hitta större storlekar, och skjortan under kavajen kan ju vara en herrskjorta så det inte blir lika tight. Hur jag hade gjort? Hmf, flytten går före så om det inte går att hinna båda så skulle flytten vinna.

  2. Ja, jag bestämde mig efter jag skrev inlägget att jag skiter i ceremonin och satsar på flytten. Den ser jag mest fram emot, eftersom jag får ju min examen i alla fall och slipper klä upp mig i onödan. Tack för din kommentar!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.