Fritt fram för ett snålt liv!

Yes, det mesta av flytten är överstökat nu. Det sista som är kvar är det stora möblemanget som flyttgubbarna tar idag, och förhoppningsvis går det lika smidigt som det gjorde i lördags då vi själva tog flyttlådorna. Nu bor man alltså i stan och än så länge är det konstigt men härligt som fan. Trots den höga hyran och att det också är kallhyra tror jag nog att det är värt pengarna att bo här. Dock är det ett litet stressmoment att alltid tänka på hur mycket vatten och el man förbrukar, så att räkningen sen blir så låg som möjligt.

Jag har spenderat morgonen med att surfa runt lite, diska och packa upp fler lådor. Jag har också kollat runt på manualer för diskmaskinen och tvättmaskinen, för att ta reda på vilket program som förbrukar minst el och vatten. Resultatet än så länge är att man ska använda snabbprogram på tvättmaskinen och typ ekoprogrammet på diskmaskinen, men det är svårt att avgöra vad det faktiskt kostar. Som tur var, har vi en mätare i lägenheten som talar om i kronor hur mycket vi förbrukat. Det är smart, men också stressande eftersom den ständigt stiger i kr. Jag har dock ingen aning om hur mycket varje liter vatten kostar. På växjös hemsida kostar varje kubikmeter(m3) 12 kr, vilket är 1000 liter. Såsom jag räknade (jag har säker fel) så blir det 12 öre litern och varje maskin tvätt förbrukar ca 1 kwh och ca 60 liter vatten, så varje tvätt kostar typ 2 kronor eller nått. Dock sa mätaren sist vi tvättade och tumlade att det blev typ 5 kr, så jag har ingen aning. Det låter lite när man tänker efter, men många bäckar små…

I förra lägenheten hade vi typ 600 kr i elräkning, och då står tv:n alltid på eller i stand-by läge och minst en av datorerna var igång i snitt 8-10 timmar per dygn. Det blir ju så när man inte har nått jobb att gå till. I snitt blir det el för ca 20 kr om dagen. Nu måste man ju dock räkna in varje gång man diskar eller tvättar. Det behövde vi inte i förra lägenheten. Usch vad jag rabblar på om det här. Totalt ointressant, va? Jaja… jag är bara så energisk över att bo i stan och i ett miljövänligt hus så det får ni leva med.

Nu vill jag dock bara komma i ordning. Det är inte roligt att leva i en flyttlåda…

4 reaktioner till “Fritt fram för ett snålt liv!”

  1. Intressant att bo i lägenhet och ändå betala för vattnet, det brukar man väl bara behöva göra i hus? Vatten och sophämtning brukar ingå i hyran.

  2. Mmm… det är faktiskt rätt vanligt, och ännu vanligare är det med nybygge. Det har visat sig att folk förbrukar mindre energi om de får betala extra för vatten och värme så det är ju logiskt i sig.

  3. Ja, det är både bra och dåligt egentligen. Bra är det för att man blir mer medveten om vad allt kostar och hur mycket man faktiskt förbrukar, dåligt är det eftersom man ständigt måste tänka på hur länge man duschar, hur ofta man tvättar etc. Är man van vid att aldrig behöva betala extra för sånt så blir det en relativt stor "big deal", men nu när man blivit mer miljömedveten i huvudtaget så kommer det nog funka bra i längden. Det kallas annars för kallhyra också. Sophämtningen ingår dock, det är bara i hus man får betala extra för det.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.