Dålig tandhälsa och fula överbett

Idag har jag varit hos tandläkaren och lagat två hål. Eller ja, det var tillfälliga lagningar för att undvika rotfyllning tydligen. Jag har två stora hål till som ska lagas och även de ligger i riskzonen för rotfyllning. För min del är inte det särskilt konstigt då jag under hela mitt liv haft riktigt, riktigt usla tänder. Det har liksom inte spelat någon roll alls ifall jag har varit duktig med att borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj med mera. Jag har lika många hål i alla fall. Det har varit så konstant sen den dagen jag fick mina tänder i stort sett. Jag förstår dock inte varför och inte mina föräldrar heller, då de körde stenhårt med tandborstning etc. när jag bodde hemma. Ibland kan det tillfälligt bli bättre, men det varar inte särskilt länge. Inte särskilt kul är det heller. Jag har snart lagat varenda tand i min mun, förutom framtänderna, men jag har början till hål även i dem. Jag vet inte vad jag gör för fel heller. Jag är bara så jävla trött på mina tänder!

Vad ni läsare kanske inte vet (i alla fall om ni är nya läsare) så har jag också ett fett jävla överbett som jag har haft under större delen av mitt liv. När jag var ung tonåring fick jag natt tandställning för att rätta till problemet, men det fungerade rätt dåligt. Jag kunde inte sova med den! Som värst var överbettet 12 mm på ena tanden och 13 mm på den andra. Dock gick det ner lite av tandställningen, men inte mycket. Nu ligger jag på 7 mm på ena tanden och 8 mm på den andra. Jag vill inte ha det så! Är det något jag har skämts för under hela mitt liv så är det mitt fula överbett.

Påtvingat leende så man ser mina fula tänder

Så här mycket sitter tänderna fel. Ugly as fuck!

Många säger dock som möter mig att de aldrig lagt märke till mitt överbett och att jag ser helt normal ut. För min del har jag alltid tyckt att jag ser ut som en häst eller nått i den stilen. Jag avskyr verkligen mina tänder, både att tandhälsan suger och att överbettet får mig att se korkad ut. Sen att de är lite gula och fläckiga gör inte saken bättre.

När jag skulle fylla 18 fick jag nog och var redan då missnöjd med mina tänder. Då gick jag till tandläkaren för en konsultation och blev rejält skrämd av tandläkaren. Hon sa att jag skulle bli skitful om jag skulle rätta till tänderna, och det skulle få mig att se gammal ut och jag skulle få hängläpp. Ni kan ju tänka er varför jag sket i det då. Jag ångrade mig rätt snart efteråt, men då var det försent för att få tandställning helt gratis. Ett par år senare träffade jag en tjej som faktiskt är tillräckligt lik mig att vi såg ut att vara syskon. När hon var yngre hade hon ett rejält överbett, precis som mig men detta hade rättats till med tandställning och idag är hennes tänder jättefina. Det fick mig att ångra att jag inte skaffade tandställning innan. Det var ju bara skitsnack att jag skulle se gammal ut om jag hade ordnat det då. Alla andra personer jag har sett med överbett som ordnats upp med tandställning ser hur fina ut som helst medan jag sitter här och ser ut som en hillbilly typ.
Dock finns det hopp för mina sketna tänder. Jag ska byta tandläkare, efter att jag pratade med min sambo om hur mysko det låter med att 4 tänder ligger i riskzon för rotfyllning. Det är ju mycket möjligt att jag har så kassa tänder att jag mycket väl kan behöva rotfylla, men jag har inte lagt märke till några diverse problem med mina tänder, mer än ilningar och det ska vara ordnat nu eftersom tänderna blivit tillfälligt lagade.
När jag bestämt mig för att byta tandläkare och ringt för att boka en tid så kollade jag runt mer på deras hemsida. Då hittade jag ett mirakel! Det finns ett sätt som jag kan bli av med mitt asfula överbett på bara några månader! Inman aligner heter det och är en avtagbar tandställning som ska användas mellan 16-20 timmar per dygn för att flytta tänderna så att de hamnar på rätt plats. Detta är också billigast om man behöver tandreglering, men jag vet inte hur mycket det kostar. Jag hoppas verkligen att det kan vara aktuellt då jag kommit till den nya tandläkaren, för att bli av med det här hade varit en dröm!
Tandläkarna på gamla stället har sagt att överbett ökar risken för dålig tandhälsa och jag har ju problem med mina tänder med. Jag biter mig i tandköttet bakom framtänderna pga att överbettet är så stort. Sen har jag också mellanrum mellan de andra framtänderna där det alltid samlas massa skrot vilket också bidrar till sämre tandhälsa.
Det här blev långt, men jag hoppas att ni orkat läsa er ner hit. Jag är glad över att fått reda på detta i alla fall. Det finns hopp! Vem kunde ana det?

7 reaktioner till “Dålig tandhälsa och fula överbett”

  1. Jag har hört att det är vanligt med tandproblem när man har en diagnos som asperger. Man kan därför få billigare tandvård.

  2. Jag ber om ursäkt om jag minns fel, men har för mig att jag läst nån blogg av dig förut där du skrev att du hade det.

  3. Ja, du mindes rätt men asperger är inget jag tycker om att prata om längre då jag anser att jag är feldiagnostiserad men det är ju en helt annan historia. Orsaken till varför jag inte vill vara med i LSS och "få hjälp" med allt det där är för att de har inget att erbjuda mig och jag vill inte utnyttja systemet i onödan. Jag har inte varit i behov av LSS på 10 år och vill gärna fortsätta att ha det så.

  4. Låter märkligt med en tandställning som skall få ordning på tänderna till en såpass grad som man inte behöver ha på sig alltid. Med tanke på att tänderna blir lösa i rötterna och flyttas med tandställning.
    Låter som en tandläkarens "penisförlängning".

  5. Ja, visst låter det konstigt? Jag tycker också att det verklar lite knäppt men tydligen ska det fungera. Har sett en hel del youtube klipp om den där tandställningen och folk får jättefina tänder av det, så jag hoppas att det är ett fungerande alternativ för mig med.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.