Jag funderar allvarligt på att bli vegan!

Eller inte alls. Eller nästan. Eller… jag har ingen jävla aning om jag ska vara helt ärlig. Det enda jag vet är att jag funderat starkt och länge på sistone att bli mer hälsosam, eftersom jag på sistone börjat lära känna fler veganer som exempelvis +Cecilia Löf här på G+. Frågan är bara hur det ska kunna gå till, eftersom ALLA mina tidigare försök till att bli mer hälsosam alltid slutar med att jag helt enkelt inte fortsätter att vara hälsosam.

Att äta kött, dricka och äta mjölkprodukter och massa kakor, godis etc är helt enkelt för gott för att ge upp. Samtidigt mår min kropp inte alls bra, och jag vet inte om allt jag tänker på är rent psykosomatiskt, eller om det är så att allt mitt onyttiga ätande på sistone faktiskt börjar ge resultat. Jag är konstant trött numera, och jag har konstant värk av fibromyalgin som aldrig verkar ge upp. Jag lider av både IBS, och är stresskänslig som fan + att jag knappt har kunnat tänka ordentligt på över ett år. Sen att jag får russinfingrar direkt efter att ha utsatt mina händer för vatten är bara en till hälsodålig bonus att lägga på hyllan. Jag lider av många saker och jag börjar tröttna på det. 

Jag vill ut och promenera, minska ner på kilon och centimetrar och bli hälsosamt och bekvämligt smal igen. Eftersom det fortfarande inte är vår, så går inte det, och det stör mig som fan. Vädret är ju det enda som jag inte kan påverka. Att göra aktiva hälsoval kan jag däremot göra något åt för att må bättre.

Jag vet inte alls vad det beror på, men på sistone… ungefär varje dag senaste halvåret minst har man stoppat i sig något onyttigt på kvällen, och de senaste veckorna har det inte blivit många hälsosamma middagar tillagade i köket.

Under eftermiddagen spenderade jag några timmar med att kolla på lite dokumentärer och filmen Vegucated hade några hemska snuttar med om hur illa djur tas omhand på slakterier och gårdar. Även på ekologiska gårdar så har dem jättedåligt. Det får en också att fundera. Samtidigt gjorde jag min lunch på sojafärs och tyckte det var urmumsigt. Oftast brukar jag misslyckas totalt när jag lagar hälsosamma middagar, och jag får aldrig tofu att smaka gott när jag tillagar det själv. 

Jaja, det är en evig förvirring när man tänker på det här. Jag har också sett ett par dokumentärer om juicing dieter och blivit nyfiken på det, men det finns lika mycket bevis på att dricka färskpressad juice gör dig fet, likaväl som det kan göra dig frisk.

What to do… what to do?

#annamariafunderar  
Embedded Link

Vegucated
Vegucated is a guerrilla-style documentary that follows three meat- and cheese-loving New Yorkers who agree to adopt a vegan diet for six weeks and learn what it’s all about. They have no … See full…

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

29 reaktioner till “Jag funderar allvarligt på att bli vegan!”

 1. Man måste väl inte bli vegan för att äta både sunt och gott. Det blir så många nej och måste i tillvaron då känner jag, blir nästan som en religion.
  Dessutom bör man definitivt äta mer färsk mat, dvs. frukt och grönsaker… Mist 50-60% bör det vara för att kroppen ska må bra. Koppla ihop det med lite "superfoods" och nötter lite då och då så mår man riktigt bra till slut.

  Största problemet egentligen är att hitta kvalitetsprodukter, oavsett om det är grönsaker eller kött/fisk…

 2. +Damir Francišković Ja, det har du helt rätt i. Det jag har gjort för att gå ner i vikt är att äta allt, men i rimlig mängd + promenerat och det har funkat jättebra.

  När vintern kommer dock så funkar inte det så bra, men jag har testat både det ena och det andra, och att för evigt låta bli vissa livsmedel går inte. Sen är det alldeles för tidskrävande att tillaga grönsaker.

  Det är ett evigt hackande och skärande, men med typ frysta grönsaker, eller frukt på konserver så blir det massa extra onödiga grejer såsom vatten eller socker som bara förstör, och bekväm som man är, så är det jättesvårt av den anledningen att hålla sig nyttig.

 3. Vad glad jag blir, verkligen jätteglad när jag inspirerar andra!
  Du behöver inte ha bråttom, bli hälsosam kan ta tid. Var lakto-ovo vegetarian (ägg och mjölk) i 7 år innan jag slutade. Inte förrän iår jag sa åt mig själv att "nu får det vara nog med ursäkterna!".
  Det som inspirerade mig mest att bli vegan var alla veganer på Youtube. Alla var så entusiastiska och glada.

  Kan erkänna att jag ibland köper en pizza med ost, men ångrar mig direkt efteråt för att det inte är gott längre.
  Hade extrema "cravings" på ost och andra animaliska produkter, men det gick över efter ett tag.

  Jag blir så lycklig när jag äter veganskt också, man känner sig så supersnäll mot alla! Och det är så kul att hitta ny mat. Vegusto.se har godaste veganosten.
  Första gången jag smakade var det urk, men nu älskar jag den.
  Fler och fler butiker får in veganska nyheter, och allt blir bara godare och godare.

  Har märkt att man får väldigt positiv respons genom att visa hur lycklig man är och bra man mår av vegetabilisk kost. Spräcker alla myter om proteinbrist och näringsbrist.

  Åhh. Finns så mycket mat jag inte provat än. En sida som är superbra är :
  Veganen.blogspot.nu

  Tror jag skrivit klart nu. Kanske. Haha 😀
  Lycka till!

 4. +Cecilia Löf Klart du är en inspiration! Bilden man tidigare haft av veganer är att de är hippies som bara sprider massa "ät inte kött" propaganda, och räddar minkar från pälsfarmar utan att tänka på konsekvenserna. Senaste året har jag mött säkert 5 veganer som alla är det av olika anledningar, och det har börjat slå en liten tanke hos mig att det ligger något i det.

  Jag hade egentligen behövt gå en kurs i vegetarisk matlagning, eller vara med i nått slags boot-camp en månad för att ställa om mig helt ifall en helt vegetarisk/vegansk kost skulle fungera. Jag blir rädd när jag tänker på min tidigare erfarenhet, alla misslyckade experiment i köket och alla de gånger jag bestämt att gå "cold turkey" och aldrig äta kött igen etc. Jag har ju insett att just göra såsom jag har gjort är fel väg att gå, och det bästa är att göra det successivt.

  När man är så lat och bekväm som jag är, så är man inte särskilt redo över ansvaret att vara hälsosam innebär, samtidigt som man är desperat efter snabba resultat som gör att man känner sig frisk igen.

  Det är glädjande att höra att vara vegan får dig att vara lycklig! Jag hoppas att jag också kommer vara lika glad och lycklig som dig en vacker dag.

 5. Ja, det är sant +Anna-Maria Eriksson 
  Jag tycker dock inte att det är så svårt att hantera grönsaker, det hjälper dock att man älskar att laga mat 😉

  Förresten, om du är inne på att kolla filmer om mat som är bra för kroppen bör du titta på Food Matters också (du kan läsa lite om den på https://en.wikipedia.org/wiki/Food_Matters, eller på IMDb, https://www.imdb.com/title/tt1528734/)
  Första åtta minuter kan du se på https://goo.gl/5K7TO missa inte det.

  Riktigt bra film, veganer bör också se den, mest för att få sig en liten fundering kring hur mycket nyttiga ämnen man får i sig egentligen trots att man äter en massa grönsaker…

  Bra initiativ +Cecilia Löf 🙂

 6. +Damir Francišković Jag har sett en hel del dokumentärer om hälsosam mat, och den senaste jag såg, innan vegucated var "fat, sick & nearly dead". Den var skitbra. Jag såg nån annan också som typ är relaterad till den, men där var det bara massa "påhopp" mot köttindustrin och påståenden utan vetenskaplig grund som bara gjorde mig irriterad. Food matters ska jag ta o se på snart också. Risken är väl stor att den är likadan som den andra dokumentären jag nyss beskrev.

 7. Forks over Knives har fått stor uppmärksamhet, och har fått många att fundera. Har inte sett den, men såg trailern, och den verkar intressant. Sen finns ju Earthlings, som jag sett klipp från. 

  Jag älskar att laga mat, men är lite bekväm och lat, och lagar oftast ersättningar av vanliga måltider. (tycker smaken av kött är god,eller tyckte, vet inte riktigt längre, men vill inte att någon ska ha dött för att jag ska bli mätt). Brukar laga sojafärssås och spaghetti, tacofärs och allt. Sojafärs är nog det godaste som finns. haha!
  Sambon har börjat med någon viktnedgångsdiet som innebär "inga snabba kolhydrater", så det har blivit galet stora mängder böner och grönsaker. Har aldrig ätit så mycket grönsaker på samma gång. Men jösses vad gott det är!

 8. Har lite svårt att se kopplingen mellan veganism och att äta hälsosamt. Man kan säkert leva som vegan och ändå äta ohälsosamt som fan.
  Men det där med fibromyalgi och vinter känner jag väl igen. Jag kan knappt gå ut, eftersom jag har så ont av kylan.

 9. Hehe, det har du nog rätt i, +Göran Jartin . Med hälsosam menar jag väl att maximera mitt intag av frukt o grönt o sluta äta massa onyttigt skit som bara ger tomma kalorier.

 10. Jag är långt ifrån veg(anything), men jag tror att jag äter tämligen hälsosamt. Rena, fina råvaror, nyttig frukost med ägg och yoghurt varje dag. Vore jag vegan skulle jag vara tvungen att lägga av med äggen, vilket jag bara inte skulle kunna tänka mig.
  Det enda jag egentligen äter som består av tomma kalorier är Ahlgrens sötsura bilar, som är ett viktigt tillbehör  när jag tittar på film 🙂

 11. Men Göran! Tänkte samma som dig om ägg. Hur i hela friden kan jag sluta med ägg?!
  Sen testade jag att steka tofu. Smakar nästan identiskt. Bortsett från äggula förstås! 🙂

 12. Nu är det ju iofs gulan som är det bästa med ägget – vitan kan jag leva utan, eftersom jag sällan äter maränger 🙂 Men framför allt kan jag inte se en enda anledning i hela världen att inte äta ägg, eftersom det är en så fantastiskt näringsrik, god och nyttig liten grej (dessutom med en av världens smartaste förpackningar).

 13. Är du säker på att det är äggen som ger dig halsbränna? Både jag och min fru lider av reflux, men min orsakas ofta av starka tomatsåser – pizza får jag t.ex nästan alltid halsbränna av.
  Min fru har väldigt svår reflux, men aldrig av ägg. Det verkar faktiskt vara en ovanlig reaktion. Kan det vara något som du har ätit tillsammans med äggen?

 14. Apropå ägg så har det kommit en spännande nyhet som jag ser fram emot! https://motherboard.vice.com/blog/silicon-valleys-fake-eggs-are-better-than-the-real-thing

 15. hmm, nej det är jag faktiskt inte, men typ 9 av 10 gånger jag ätit ägg, i alla fall där gulan varit hel så kliar det i munnen o halsen, o så får jag halsbränna. Det funkar bättre om jag äter pannkakor eller typ sockerkaka, men stekta ägg går inte.

 16. En del av dina symptom skulle väl kunna stämma för äggallergi? Men halsbränna passar ju definitivt inte in där. Åas passar halsbränna inte in på äggätande över huvud taget 🙂 (Vilket däremot tomater gör – du kanske äter tomater tillsammans med äggen? 🙂 )

 17. Tomater har jag inte reagerat på, men jag var överkänslig mot det när jag var tonåring. Stekta ägg tillsammans med pyttipanna är värst, så det kan jag inte äta längre.

 18. Tomater kan alla som har reflux reagera på, eftersom det beror på tomaternas höga syrainnehåll. Pyttipanna låter märkligt? Är det rå lök till? Det brukar jag reagera starkt på.
  Men pyttipanna brukar ju vara ganska mäktigt, jag mår inte heller så bra av det :/
  Men man får ju byta ut en grej i taget – känner du att du mår bättre om du inte äter ägg, så ska du naturligtvis avstå 🙂

 19. Tänkte bara säga att under helgen och några dagar nästa vecka kan ni se gratis på Hungry for Change… Riktigt bra film, gjort av samma gäng som gjorde Food Matters.
  Finns på https://www.hungryforchange.tv/free-screening

  Man måste registrera sig, sen är det bara att luta sig tillbaka och titta… och låta kunskapen om mat och en del annat strömma in 😉

 20. Hungry for change har jag sett, men jag gillade inte tonen de hade i den filmen. Det var så mycket påhopp och påståenden om att vara vegan gör en 100% cancerfri o massa annat. Att äta mer frukt o grönt skadar ju inte, men de bara påstod massa saker utan vetenskapliga källor,o det tycker jag inte om. Jag gillar att se dokumentärer om hälsa, men då ska det vara mer faktabaserad i inte massa strunt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.