Att hitta en hållbar hälsosam livstil är som…

Att hitta en fis i rymden. Ungefär. I alla fall om  man är som mig. Lat och bekväm, med teven och datorn som sin bästa vän. Jag lever i en värld där att vara nyttig är en plåga, men något som jag är oerhört villig att prova om och om igen. I min familj är vi relativt hälsosamma. Vi kanske inte äter hyper-kalorisnålt, men det är mycket sallader till varje stor måltid och numera är det ekologiskt och konserveringsfritt. Det är min syster som har sett till det. Själv kunde jag inte bry mig mindre, om jag ska vara helt ärlig. Jag är inte ett dugg rädd för tillsatser i min mat, och efter att ha läst på en hel del om ämnet och sett revolutionerade dokumentärer om det, så är jag inte ett dugg skraj över att säga det till folk heller. Jag kan dricka Pepsi Max. Jag är inte rädd. Ungefär.

I mitt förra inlägg (som kom från Google+, med ett trevligt plugin) så skrev jag att jag allvarligt funderar på att bli vegan. Riktigt så är ju inte fallet, för den som bryr sig om att läsa allt jag skrev. Nej, jag vill inte bli vegan. Jag vill inte ens bli vegetarian. Varför då? Jo, alternativen är inte bättre än det jag gör just nu. Dock måste jag erkänna, eftersom jag sett massa dokumentärer (länkar finns längst ner i inlägget) på sistone om hälsa och ”bra mat” och googlat en massa om de här sakerna så har jag kommit fram till flera saker.

 1. Jag är oerhört trött på min urkassa, skitdåliga hälsa och att alltid ha värk, vara trött och aldrig kunna tänka riktigt.
 2. Jag hatar det faktum att det har gått 4 år sen jag gick upp 15 kilo i vikt och att jag fortfarande inte har gått ner till den vikt som jag trivs i.
 3. Jag stör mig på att jag inte gillar grönsaker lika mycket som jag gillar kött, vitt bröd, kakor och läsk.
 4. Jag gillar heller inte att det är roligare att sitta vid teven, än att träna eller ”hitta på nått” som innebär motion. Promenader är trevliga, men vädret hindrar mig från att göra det året om.

Det är väl summan av kardemumman. Sen är det inte särskilt mycket enklare att hitta en lösning. Jag är villig att prova saker för att må bättre, men alla försök hittils har bara slutat i katastrof och inte gett nått resultat. LCHF gjorde inte att jag gick ner i vikt. Fibromyalgin försvann inte av att äta LCHF. Det som gjorde att jag gick ner som mest i vikt, var dagliga promenader och hålla koll på kalorierna. Idag är det annorlunda, för nu är man mer ”beroende” av sötsaker och annat än vad man var då. Att sluta äta onyttigt är svårare nu, än för två år sen. Sen borde det inte vara så svårt att lösa det här heller. Men det är det.

Kött är gott. Riktigt gott, men det är dåligt för miljön och kossorna, grisarna och till och med kycklingar tas inte bra om hand. Jag vet inte hur illa det är i Sverige, men jag har sett tillräckligt för att börja tänka mer på att förändra saker och ting för att djuren ska få det bättre. Samtidigt är vegetariska proteinkällor, som quorn, tofu etc. inte världens mumsigaste att äta direkt. Undantaget är sojafärs, men om det är godare än nötfärs, det vet jag inte. Hittills är svaret nej, men det är väl en vanesak.

I lördags blev jag och Henrik bjudna på middag hos en kollega till han. Maten var så ruggigt god att man faktiskt fått hopp om att det finns en möjlighet till att låta grönsaker smaka bra. Jag fyllde mer än hälften av tallriken med sallad och annat grönt och åt och njöt som jag vet inte vad. Det som fanns på tallriken var coleslaw (som jag tycker f.ö. är skitgott, om det är ett bra recept), majskolvar, sallad med hallon vinegrette och valnötsolja + nått fläskkött som jag inte vet riktigt vad det var. Pork something. Gott var det, och nu längtar jag efter att äta det igen. Salladen smakade godis, och jag tog knappt en tesked och hällde på. Det är galet vad smak den vinegretten innehöll! Jag var superlycklig när jag gick hem därifrån och smaken av det goda gröna sitter fortfarande kvar i munnen. Jag vill bara äta det igen!

Coleslaw, majskolv och sallad med hallon vinegrette

Det jag kan tänka mig som en hållbar hälsosam livstil som kan funka är att sakta men säkert börja äta mer frukt och grönt. Sen är det en utmaning att få med Henrik på det hela också. Han gillar inte särskilt mycket när det gäller frukt och grönt, tyvärr, men det är nog bara en vanesak det också. Har man nästan aldrig ätit frukt i sitt liv, så är det ju förståeligt att man inte gillar det. Själv hade jag lätt kunnat tänka mig att göra egen coleslaw som man fyller en del av tallriken med till ett par måltider i veckan. Till mellanmål brukar jag numera ibland ta en apelsin, och när Henrik var i London för ett par veckor sen åt jag massvis med fruktsallad och sojagrädde bara för att. Det var urgott. Ibland brukar jag ta en banan och ett glas mjölk efter jag ätit lunch. Bananer är ingen favorit, men det funkar. Äter man det tillräckligt ofta så borde man vänja sig vid det också.

Att stadigt byta ut nötfärs mot sojafärs tror jag kan funka också. Jag hittade en stor förpackning av anammas sojafärs. Den var på ett helt kilo! Gällande quornfärs så är det max 300 gram man brukar hitta i affärerna.

Mitt mål är inte att bli vegetarian, eller vegan. Eller att ens sluta äta potatis, doughnuts och godis. Det är bara att försöka hitta något som gör att jag mår bättre och att min hälsa förbättras, utan att mina intressen tar skada. Jag vill inte bli en hurtbulle som är ute 3 timmar om dagen och gör massa saker. Teven ska fortfarande vara min bästa vän, även om jag börjar äta mer grönt.

Jag vill inte se det här som en utmaning, eller att gå cold turkey med något. Det funkar inte. Sunt förnuft och bättre råvaror är ett steg i rätt riktning. Både för min hälsa och för miljön. Jag återkommer senare om det blivit nån förändring.

Hungry for change, food matters, vegucated, fat, sick & nearly dead, forks over knives, food inc med flera är alla dokumentärer jag har sett om hälsosam mat. De är alla värda att se, även om en del är lite väl ”hippie-relaterat”.

2 reaktioner till “Att hitta en hållbar hälsosam livstil är som…”

 1. Vet allt om att inte sluta Cold Turekey, det enda det skapar hos mig är någon heroinsberoende missnöje med metadon, det blir liksom inte samma sak att ersätta en oxfilé med en quornbit, så är det. Men att dra ner på köttet är något som jag, som är en sann carnivour(?) numera tycker är ganska lätt, tacofärs på quorn snarare än blandfärs skulle jag ju inte känna skillnad på, detsamma gäller en klassisk köttfärssås. Man ska inte tänka isterband och falukorv eller renstek och vildsvinsbiffar, då är det kört. Man måste tänka, "vad kan jag ta del av i andra kulturer?" för att trivas med köttfri mat. Indiskt exempelvis måste ju inte vara Curry och ris, det är så mycket mer! https://www.simplyrecipes.com/recipes/red_lentil_dal/, är en klar favorit, köttfri och väldigt enkel att laga, likaså falafel. Dra nytta av interwebben. Som du skrev, att något så enkelt som en riktigt bra vinegraette kan få en att tycka om sallad… Nu vet jag inte vart i landet du befinner dig eller hur benägen din lokala handlare kan vara att ta in "konstigheter", men bara en sån sak som att testa stekt matbanan, eller göra en puré på sötpotatis, för att dra ner på kolhydraterna passar det också… Vågar man möta det nya med ett öppet sinne så tror jag att man kommer långt, och vara beredd på att misslyckas, att inte strunta i det bara för att det inte smakar fläskkotlett. Eftersom du nämner miljötänk så skulle jag vilja påstå att närproducerat ekologiskt kött är det enda som gäller om det ska vara kött, och i detta fallet duger ju tyvärr inte sojaproducerade produkter då sojaproduktionen är otroligt intensiv på miljön med genetisk modifikation, gödning och allt annat. Själv köper jag sällan kyckling och fläsk, och aldrig utländskt. Däremot kan jag tänka mig att lyxa till det med vilt som vildsvin eller älg ibland, också en fördel med att skippa köttet, man kan unna sig lite finare grejer när det väl gäller och då blir det riktigt gott! Har skrivit detta i omgångar så jag ber om ursäkt för en viss osammanhändhet… 🙂

 2. Tack för din kommentar, Tobias!
  Jag befinner mig i Växjö för tillfället, och lär nog stanna här ett par år till i alla fall.
  Du har gett mig väldigt många bra tips, så det uppskattas otroligt mycket. Jag förstår hur du tänker, och det är ju så jag också vill göra. Hitta nya recept är jätteskoj, särskilt om de funkar och det smakar bra.

  Man är ju tyvärr lite för ego när det gäller att köpa ekologiskt, särskilt kött då det är så himla dyrt, men i längden så spelar det mindre roll, och i slutändan kan det vara värt det. Jag ska i alla fall bli bättre på att köpa ekologiska produkter i fortsättningen. Den saken är klar!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.