Folk är så jävla rädda för förändring!

Vet ni vad? Google+ har förvandlats till Facebook. Bra va? Nu kan alla som ääääälskar fejjan komma över hit och förundras över hur det röda stället blivit blått. Meh. Lägg ner, va? Google+ må vara ”likt” facebook, men om man är en stor användare av Google+, som jag är, samt att jag också har ett Facebook konto, så är det gigantiska skillnader. Om något så är det Facebook som börjar förvandlas till G+, och användarna älskar det, istället för att bojkotta det spionerande sociala nätverket och istället börja dela med sig av sina upplevelser till rätt folk – på ett mycket enklare sätt än vad man gör på Failbook. Oj, sorry. Facebook hette det visst.

Jaja, Skitsamma. Alla är så trötta på det eviga gnället när det gäller Google+ vs. Facebook. Och det har de all rätt till. Jag har gjort mitt för att övertala folket om att prova nått nytt, o de få som faktiskt testat, har avslutat sina konton eller inte varit aktiva alls för fem öre. Förbaskat tråkigt, om jag får säga det själv.

Läget på Google+ har de senaste två dagarna eskalerat i panik. Vi har fått en ny funktion som funkar lite som Facebooks gilla funktion. På + har vi en så kallad ”plus-ett” knapp, och har samma funktion som gilla-knappen på facebook. Skillnaden är att ett plus kan betyda mycket mer än ett gillande, så det finns många anledningar att plussa inlägg på g+. Nu har den funktionen utvecklats, och blivit som sådan att om man numera plussar ett inlägg, så kan det inlägget visas i sina följares flöde. Observera ordet kan. Det är viktigt i det här sammanhanget.

Folk har i alla fall gått o blivit tokiga, och flera stycken skriver att folk ska stänga av skiten, för att inte spamma sina vänner. Men hela grejen är att funktionen funkar inte som Facebooks gilla-knapp. Inte i den bemärkelsen. På fejjan, om du gillar ett inlägg, så syns det i dina vänners nyhetsflöden – ifall de inte orkat stänga av det just för mig. Samma sak gäller om jag skulle gilla 10 inlägg på Facebook. Alla de gillanden syns, ifall det inte är avstängt.

Funktionen på G+ funkar inte så, som jag nämnt tidigare. Istället kan det synas i dina följares flöde. Det beror på ifall det jag har plussat, faktiskt är av intresse för någon. Om jag exempelvis plussar ett inlägg som handlar om teknik, och jag har några tekniknördar som följer mig, så kan det alltså synas i deras flöde. Eller i sin main stream, som jag hellre säger. Det syns alltså inte i separata cirklar, utan bara i ”nyhetsflödet” eller i hemströmmen. Jag har inte G+ på svenska, så jag har ingen aning om vad de kallar det för nått. Jag föredrar alltid de engelska termerna ändå. Mycket på svenska låter så illa i mina öron, så jag försöker undvika det om jag kan.

I alla fall, folk har flippat ur angående det här, och de flesta har inte ens prövat det. De som upplever funktionen ändå som spammig, har enligt mig inte ordnat med sina cirklar ordentligt, och heller inte uttryckt särskilda intressen. Då är det också svårt för algoritmen att räkna ut vad som är relevant för en själv. Jag har än så länga bara sett 2 plussade inlägg i min stream, och det är fruktansvärt lite. Men jag gillar funktionen. Det jag hoppas på är att folk inte blir för rädda för att faktiskt plussa inlägg i fortsättningen.

Jag brukar sällan få särskilt mycket respons på det jag skriver, men det brukar ändå vara relevant med plussningar. Det är i alla fall något. Om du, som inte är rädd för förändringar plussar det här inlägget, så kan det innebära att du hjälper mig att sprida mina åsikter till personer som faktiskt är intresserade av att höra dem. Det är inte illa, och det sker simpelt – genom att bara plussa det.

Sen finns det faktiskt bevis också på att detta INTE är en facebook funktion. Det är +Vic Gundotra själv som sagt det, i min vän +Stefan Svartling‘s inlägg på + om funktionen. Han har även bloggat om det, och du kan läsa vad han har skrivit här.

Snälla, gör dig själv en tjänst och prova funktionen – innan du skriker panik. Upplever du det ändå som skit – skicka feedback, eller tysta ner inlägget, så ska du se att det snart ordnar upp sig.