Paleo och lite resfeber…

Idag surrar det mycket saker omkring i mitt huvud. Bland annat så förbereder jag inför resan till Skottland. Jag ska resa iväg dit imorgon, men senare idag åker jag till Sthlm för o bo på hotell en natt och tidigt imorgon så tar vi flyget till Edinburgh. Hela veckan kommer vara fullspäckad med grejer, och många informationsmöten blir det. Jag kommer förmodligen vara dödstrött varenda kväll, men det ska ändå bli roligt att få träffa nya människor, prata mycket engelska och se ett land jag aldrig varit i. Jag har varit till USA två gånger, men aldrig till London eller resten av Storbritannien.

Det andra som surrar fritt i huvudet, förutom kandidatuppsatsen som aldrig blir klar, så handlar det återigen om ”dieter” och mat. Det som har varit en ren besatthet, nästan i alla fall, i flera år har kulminerat i ett läge av sunt förnuft och ta det lite som det kommer. Med det så menar jag att mitt mål om att bli snygg får lov o ta tid, men ska man bli snygg, frisk och välmående så gäller det ju att äta bättre också.

När jag var som absolut smalast i mina vuxna år och mådde (fysiskt sett) ypperligt bra så åt jag faktiskt en ”diet” som innebar mer eller mindre helt glutenfritt och mjölkfritt. Psykiskt sett så mådde jag skit, men det berodde på förhållandet jag var i då. Jag minns inte hur mycket grönt jag åt, men i alla fall en jävla massa mer än vad jag stoppar i mig i dagsläget i alla fall. Nu ska jag vara glad om jag får i mig en paprika i veckan. Istället är det kött, mjölk och spannmål samt relativt sockerrika produkter jag får i mig. Och jag blir bara fetare, eller så händer inte ett skit. Jag vill inte vara så här stor som jag är nu, men jag har i alla fall blivit lite mindre sen jag bloggade sist. Dock vet jag att det är muskelmassa jag förlorat, när vikten gått neråt, för på centimetrarna händer inte ett skit, eller så går det uppåt. Oavsett vilket så går det inte i den takt jag vill, även om jag accepterar att det kan gå långsamt, men poff säger det så är vintern här igen och då går man upp alla kilon igen som man lyckats gå ner under sommaren. Så är livet. I alla fall de senaste 4 åren eller så.

I förra veckan så såg jag en dokumentär som jag köpte via Google Movies. Den hette ”The perfect human diet” och mer eller mindre hela filmen handlade om Paleo dieten, eller stenålderskost. Tanken är alltså att vi ska äta som våra förfäder gjorde – innan jordbruket tog över. Vi ska alltså äta som jägarna gjorde. Kött, grönsaker, frukt, nötter, frön och absolut inga spannmåls eller mjölkprodukter. För min del så låter det logiskt, men oerhört tråkigt och jävligt svårt samt enformigt. Dock äter jag ju fruktansvärt enformigt idag, och har gjort i många år, men jag vetefan om jag hade orkat laga mat enligt den ”dieten”.

Att som svensk äta en kost utan spannmål och mjölk låter jättekonstigt. Att fylla typ 75% av tallriken med grönsaker låter jobbigt. Allt hackande o skärande man måste göra flera gånger om dagen… Men vem vet? Det kanske hade varit värt det…

Jag har ju i alla fall bestämt mig för att sluta med alla ”dieter” och bara äta efter mitt sunda förnuft. Dock kan jag inte sluta tänka på hur det skulle se ut att återigen äta glutenfritt o mjölkfritt. Kanske skulle mina kilon rasa av mig? Det hade varit härligt. När jag åt så sist, så ersatte jag alla såser, eller mjölkprodukter med sojagrädde o liknande. Nån slags sås måste jag ha, för annars blir all mat tråkig och torr. Såser baserade på olja räcker inte… Enligt paleo så ska man heller inte äta bönor, men för att ersätta mjölkprodukter så måste soja vara ett alternativ för min del.

Jag har ju testat både det ena och det andra, och när jag gick på LCHF, som är relativt lik Paleo så hände inte ett skit. Förmodligen berodde det kanske på allt fett man åt? Jag är rätt så säker på att det eskalerade mina problem jag har nu med Reflux. Hade jag inte ätit LCHF, hade jag förmodligen aldrig fått de problem med illamående o sura uppstötningar jag har idag. Paleo är ju något mildare, och det är ju inga mjölkprodukter involverade heller. Den är heller inte lika fet, även om feta köttbitar är ok. Det gör att det kanske hade fungerat bättre för min del?

Jag ska i alla fall testa o äta lite mer så under veckan jag är i Skottland i alla fall. Visar det sig på centimetrar och på vågen när jag väger mig om en vecka och jag har gått ner en del så har jag i alla fall lite argument för att fortsätta testa mig framåt.

Ni som testat Paleo, hur har det fungerat för er?