För en gångs skull blev jag populär…

Helt otroligt! Blogginlägget jag skrev igår om demokrati och stänga ute åsikter etc. blev verkligen en succé. Över 50 kommentarer på G+ har jag fått än så länge, nästan 100 personer har läst det på mindre än ett dygn, och minst 15 plus har jag fått, vilket är det samma som gilla knappen på Facebook, samt många delningar. Roligt! Tänk om varje blogginlägg jag skrev var så populärt? Då hade jag verkligen spenderat mer tid på min blogg, och gjort den mer seriös. Kanske är det just det som min blogg behöver? Allt det här tråkiga vardagstjafset är troligen bara intressant för mig själv, och kanske för några få vänner som bryr sig om en. Ja, jag har ju rabblat det här så många gånger förr, så nu får det nästan räcka, men det är kul i alla fall att jag lyckades få ett inlägg som gick lite ”viral”.

Åsikterna om inlägget var blandat, vilket jag räknade med. Vissa missförstod det helt också, eller så är det jag som har missförstått deras kommentarer, men i vissa fall verkade det som om att det jag skrev var en indirekt beordring att säga (och tycka/agera) att det är fullt ok att diskriminera, förtrycka människor. Det menade jag absolut inte alls!

Det är skillnad på åsikt och handling. När du tycker något, så är det en åsikt. Den har du 100% rättighet till. När du gör något – då är det en handling. Är den olaglig, som att exempelvis hota eller skada någon pga deras hudfärg eller sexuella läggning, ja då kan du åka i fängelse, eller åtminstone hamna i trubbel med lagen, för någon kommer definitivt att anmäla dig. Om de vågar, det vill säga. Det är inte alls säkert.

En del uttryckte sig som om att det är viktigt att bua ut SD för deras urusla politik är rätt, eftersom deras politik suger och är diskriminerande mot många folkgrupper. Egentligen, enligt min egna åsikt, är det bättre att klaga för sina vänner, blogga om hur och vad man tycker, samt att rösta på ett annat parti viktigare för att SD inte ska få komma till makten. Allt annat, eller alla dessa pajkastningar och PR jippon som arrangerats av privatpersoner med vilda åsikter ger bara SD mer kraft. Att dessutom gå till ett tal som Jimmie ska hålla, för att sedan bua, eller bara vända ryggen för att visa sin ståndpunkt, är enligt mig lite konstigt. Det är väl en bättre effekt att bara inte gå dit? Eller har jag missat något?

Hur jag än skriver, så missar jag säkert något, och jag vet att alla tycker olika och agerar olika. Om det nu är så att exempelvis SD håller på med en diskriminerande politik, så anmäl dem istället! Det borde ju finnas någon myndighet som kan ta sig an det ärendet. Jag vet inte hur det funkar, så jag kanske inte bör uttala mig om det. Men framförallt – rösta INTE på dem. Och förklara för dina vänner, varför du väljer att rösta på ett annat parti. Har du en vän som vill rösta på SD – låt dem göra det, men ett tips är väl att förklara för dina vänner varför du tycker att det vore bättre för dem att rösta på ett annat parti, utan att kalla dem dumma i huvudet.

Det finns många smarta människor som väljer att rösta SD, och då tycker jag att de har rätt till det. Sen finns det såna som jag, som röstar på +Piratpartiet och tycker det är helt ok. Jag vill inte tvinga folk att rösta som jag, men tack vare att jag kan diskutera min åsikt och förstå flera perspektiv, så har jag faktiskt lyckas övertala ett flertal f.d. SD:are att rösta PP istället. Då är det heller inte jag som tvingat dem, utan de har själva ändrat sin åsikt.

Det är skillnad. Och demokratiskt.