Mina åsikter om basinkomst/medborgarlön

Jag fick ett tips idag på hur jag lättare kan nå ut med mina budskap när jag har åsikter om någonting, så att människor lättare kan ta sig till det jag har att berätta. Jag älskar att diskutera saker och ting med människor, så länge man kan föra en dialog där bägge parter blir hörda och sedda. Jag är säkerligen inte perfekt i ett sånt sammanhang, då jag väldigt lätt kan bli för ivrig, höja rösten (utan att jag märker det, för att andra ska ”lyssna” bättre etc) samt att jag också vill tala om det jag vet så att alla förstår. Ibland är det inte särskilt lätt, och på sistone så hör jag från vartenda hörn ibland att jag borde ändra mitt sätt att kommunicera på för att ”vi alla ska vinna”, eller hur man ska förklara det.

Mina närmsta vänner förstår inte hur min typ av kommunikation kan vara ett problem för vissa människor, men jag har fått höra både det ena och det andra om hur jag är när jag möter människor. Resultatet gör mig ledsen och upprörd. Men skit i det. Nu ska jag egentligen prata om det jag vill framföra – begreppet basinkomst och/eller medborgarlön som det också kallas för.

Hela idén, som legat i bakgrunden i många årtionden, har börjat flyta upp till ytan och fler och fler människor börjar prata om hur bra det hade varit om en basinkomst (BI) hade införts. Det har pratats om detta på många olika sätt. Bland annat att det skulle genomföras genom en extremt höjd inkomstskatt, men även att den ska försörjas genom nya skatter på naturresurser, land, produkter och tjänster (moms) med mera. Det har också talats om att det skulle vara i form av en negativ inkomstskatt, vilket skulle innebära att alla får en grundlig månatlig nettosumma varje månad upp till en viss nivå med hur mycket pengar man tjänar. När man har nått den fulla gränsen, så får man inte längre någon BI, men vissa har uttalat sig om att den borde ges till alla – oavsett inkomst.

Mina åsikter är dessa:

  • Basinkomst skall införas – snarast möjligt.
  • Summan skall inte vara varken för hög eller för låg. Man skall kunna leva på den, även om man inte har ett arbete – men den ska inte vara för låg så den inte täcker grundliga levnadskostnader.
  • Mitt förslag är nånstanst mellan 10-12k netto till varje person över 18 år. Ev. hälften till personer under denna ålder.
  • Försörjningen till BI ska komma ifrån att myndigheter såsom FK läggs ner, socialbidraget tas bort och alla andra grundliga ersättningar man kan få idag – förutom (ev.) äldrepensioner. Egen ihopsparad pension skall självklart få behållas.
  • Om BI är lägre än 10k skall personer som av diverse anledningar, främst pga funktionsnedsättning/nedsatt arbetsförmåga/annan sjukdomshistorik kunna ha möjlighet att ansöka om ett tillskott, som fungerar på samma sätt som BI, att den delas ut utan ifrågasättanden av den sökande. Den enda kontrollen som kan ske är väl läkarintyg, så folk inte fuskar sig till ett extra bidrag. Syftet är att personer som i dagsläget bor ensamma och har sjuk/aktivitetsersättning och även har bostadstillägg inte skall gå back på att BI är för lågt när det väl införs.
Självklart är jag fullt medveten om att alla människor bor på olika sätt, med olika dyra eller billiga hyror och vi är alla lika usla eller bra på att husållera med våra pengar. Allt detta är generellt, men väldigt många som jag har förstått det, kan faktiskt klara sig någorlunda bra på en summa som jag har föreslagit. Vissa personer kan säkert klara sig ypperligt på 6k i månaden, vissa kanske behöver ett minimum på 17k. Jag har ingen aning, men därför tycker jag det är viktigt att BI är tillräckligt hög för alla och att alla oavsett inkomstnivå har lika rätt till en BI. Alltså är jag emot BI i form av negativ inkomstskatt.
Jag vill att BI skall införas för att leva i vårt moderna samhälle skall inte innebära att man främst som sjuk och/eller arbetslös skall per automatik få det så mycket sämre än de som faktiskt kan eller har ett arbete. Jag menar självklart inte att människor skall leva i lyx för att BI införs. Jag vill få bort stressen. Vill folk arbeta (jag syftar på dem med nedsatt arbetsförmåga, heller har det svårt på annat sätt) så ska dessa människor kunna hitta ett arbete i deras egen takt, samtidigt som de faktiskt överlever utan att oroa sig för att de inte har mat på bordet.
All den onödiga stress vi ser i samhället idag beror på, enligt mig åtminstone, att allt handlar om pengar. Det krävs pengar för att göra tamejfan allt, och mycket blir bara dyrare. Samtidigt så blir läget bättre för dem som har jobb. Det är så orättvist. Många håller säkert inte med mig, men det struntar jag i. Jag är van vid det numera.
Det enda jag vill är att du läser det jag har skrivit, tar det till dig och att du lär dig något utav det. 
Lämna gärna en kommentar på vad du står i frågan om BI. Jag vill gärna veta det.